Att städa är ett nödvändigt ont, men för att slippa plocka fram dammsugaren allt för ofta har många idag skaffat sig en robotdammsugare. De var länge ganska dyra men har på senare tid blivit både mer avancerade och mer prisvärda. Detta i takt med att sensorer och annan teknik blivit mer kompakt och billigare att tillverka.
Vissa kan nog tycka att det är lite väl slappt med en robotdammsugare som dammsuger på egen hand, och att man dessutom får lite välbehövlig motion av att fara omkring för hand med den gamla vanliga dammsugaren. Man får dock tid över till annat med en robotdammsugare och varför då inte ta sig en joggingrunda om man vill få motion, kanske med ett aktivitetsarmband runt armen. Då håller man dessutom koll på hur långt och fort man har sprungit. På många robotdammsugare idag går det till och med att se via mobilen hur stor yta de har städat och hur länge de har kört omkring.
I grunden samma konstruktion än idag
Själva grundkonstruktionen för en robotdammsugare har länge varit densamma. Det handlar oftast om en rund robot som har två motorstyrda hjul samt ett passivt stödhjul framtill. På undersidan finns oftast även en stor roterade borste vid insuget samt en eller två sidoborstar längs kanten på robotdammsugaren som hjälper till att sopa in dammet mot insuget. Det brukar även sitta ett antal infraröda sensorer på undersidan som ska känna av och förhindra att robotdammsugaren kör nerför trappsteg eller andra höga kanter.
De första robotdammsugarna som kom var inte särskilt smarta. De körde omkring på golvet i mer eller mindre slumpmässiga mönster och hade ingen aning om var de redan hade åkt innan, vilket innebar att de kunde köra över samma ställe på golvet flera gånger medan andra fläckar aldrig blev dammsugna. Ganska tidigt kunde dock de lite mer påkostade robotdammsugarna hitta tillbaka till laddningsstationen med hjälp av IR-sensorer och även docka sig i den för att ladda batteriet.
Robotdammsugarna får lokalsinne
Nästa stora genombrott för robotdammsugarna var när de började få rumsuppfattning. Här var Neato Robotics tidigt ute med sin modell XV-11 (eller XV-15 som den kallades i Europa). Deras robotdammsugare har sedan den allra första modellen använt sig av en roterande osynlig laser högst upp, även kallad LIDAR, som konstant mäter avståndet 360 grader runt roboten. På detta vis byggs en karta upp över alla rummen medan robotdammsugaren kör omkring. Tekniken gör det även möjligt för roboten att veta var i rummet den befinner sig och därmed även var den redan har dammsugit. Detta gör att rummen kan dammsugas mycket mer effektivt.
Marknadsledande iRobot låg med sina Roomba-modeller länge efter på just detta område, men i och med lanseringen av Roomba 980, 2015, fick även de en robotdammsugare med rumsuppfattning, även om de använder sig av en kamerabaserad lösning istället för laser.