Bärbar teknologi bör göras så enkel som möjligt med tanke på att man som det låter ska bära den med sig. Den kan sitta i ett klädesplagg eller en sko men också till exempel i glasögon. När man pratar om smarta glasögon menar man glasögon som har en avancerad teknologi och som visar information på en liten skärm. Informationen kan visas direkt på glasögonens glas som då blir skärmen, eller på en liten skärm som viks ner när den behövs. Smarta glasögon brukar fritt översatt kallas ”förstärkt verklighet”, på engelska augmented reality. Det är inte samma sak som virtual reality. Augmented reality menar att en projicerad information visas. Denna projicering kan visas automatiskt framför produkter och vyer och kan även användas för ansiktsigenkänning. Man ”pratar” med systemet genom sin röst eller genom handrörelser och tecken. Det kan också integreras med befintliga system i till exempel näringslivet. Meningen är att det ska kännas naturligt att använda sig av systemet utan att man ens tänker på att man gör det. Det ska heller inte vara till ett hinder när man inte använder sig av det.
Den fortsatta utvecklingen av teknologin styrs i mångt och mycket av konsumenten själv och dennes behov. Just nu är det näringslivet som har hittat flera användningsområden, bland annat inom montering, fältservice, säkerhetslösningar, karttjänster och det är ganska tydligt att tekniken kommer att utvecklas för att kunna tillgodose detta. Trots att de teknologin i smarta glasögon redan har testats både i USA och i Europa är det fortfarande en teknik i utvecklingsstadiet. Även inom vården kan smarta glasögon göra stor nytta. I och med att tekniken kan vara både touch-styrd och röststyrd kan läkaren få en patients data visad och fortfarande ha båda händerna fria under till exempel en operation.
Så småningom kommer smarta glasögon troligen att ersätta mycket av den stationära utrustningen på sjukhus, och i operationssalar. Även i ambulanser kommer teknologin med smarta glasögon till nytta då övervakningen av patienten kan ske från ambulansvårdarens plats utan att denne ideligen måste flytta sig för att kunna läsa av monitorer och utrustning. En tandläkare som utför specialisttandvård skulle kunna se patientens röntgenplåt direkt på glasögonens glas istället för att behöva vrida på sig för att se monitorn. Det finns oerhört många områden där teknologin med smarta glasögon skulle kunna användas. Även synskadade kan ha hjälp av smarta glasögon. I detta fall av en liten kamera som filmar det man som den synskadade pekar på. Sedan får personen texten uppläst för sig i en öronsnäcka. Den här tekniken är förstås annorlunda än den som är integrerad direkt i glaset på glasögonen, men i framtiden kommer säkert även denna funktion att finnas mera lättillgänglig, kanske i glasögonens skalm med en touch-styrning.