För dem som har hus tycks gräsmattan alltid växa för fort, och när det åter är dags att klippa så kan man nästan slå gräset med lie. Det kan i alla fall kännas så, och gräsklippning tar en del tid i anspråk. Med en robotgräsklippare slipper man bekymra sig om växande gräs och kan istället lägga tiden på att få till fina rabatter eller sova i hängmattan, vilket man nu prioriterar. En robotgräsklippare är en teknisk pryl som klarar av att klippa din gräsmatta helt själv, bara du gör rätt inställningar.
Innan man skaffar en robotgräsklippare ska man tänka igenom vilka uppgifter den ska klara av. Hur ser din trädgård ut? Har du barrträd som släpper kottar och pinnar? Har du ojämn terräng med kullar och gropar eller partier med lutning? Har du en ganska fyrkantig matta eller har du partier som är väldigt smala? Klipparen måste ju klara av alla olika zoner du har i gräsmattan, så har du partier med lutning, barrträd, etager och liknande bör du välja en klippare med zonindelning. Alla robotgräsklippare har inte samma funktioner, utan välj en klippare som har de kvalifikationer som passar din gräsmatta.
Utöver olika funktioner så finns det två varianter av robotklippare, den med blad och den med stålknivar. Klipparen med blad är skonsammare och klipper nästan av gräset som en sax, har tystare ljudvolym men klarar inte tuffare terräng som kvistar och kottar. Den med stålknivar är tuff och klipper som en vanlig motorgräsklippare, men den låter lite mer och knivarna behöver bytas ut ibland. Den slår av gräset istället för att klippa det.
När man installerar sin robotgräsklippare går det till så här: Vanligtvis gräver man ner en gränskabel runt om hela det område som klipparen ska köras inom; detta talar om för klipparen var gränserna går. För att lägga grunden till en fin gräsmatta kan man med fördel köra med en kantskärare för att få fina ytterkanter och rabattkanter innan man lägger ner kabeln. Då behöver man heller inte bekymra sig över att rabatterna ska bli överkörda eller att man måste lägga kantsten för att skydda. När kabeln är nergrävd gör man de inställningar som behövs, programmerar zoner och sedan är det bara att luta sig tillbaka eller göra annat. Det finns möjlighet att utrusta roboten med GPS och GSM-mottagare så att man kan styra den genom mobiltelefonen eller se på en karta var den är någonstans, något som kan vara bra om man har en stor gräsmatta. Vissa robotgräsklippare kan köras via bluetooth eller fjärrkontroll i realtid, så det kan bli den nya leksaken för en tid, innan nyhetens behag har lagt sig.
Viktigt att tänka på är säkerheten, särskilt om man har barn och husdjur. En del klippare slutar rotera om man lyfter upp dem, och om barn och djur inte låter klipparen vara ifred kan man programmera den att köra på natten istället.