Högskoleprovet är vägen till högskolan för de elever som inte riktigt orkade göra allt det där som krävdes på gymnasiet. Högskoleprovet fungerar på en gång både som en genväg och som det ultimata sättet att se om man har vad som krävs för att plugga på högskolan.
Men det är svårt. Det kan lätt kännas som att högskoleprovet är den typ av prov som det inte riktigt går att förbereda sig inför. Vad ska man läsa på? Man vet förstås vilka ämnesområden provet kommer att ta upp: matematik, läs- och ordförståelse samt en del logik. Det är ganska breda områden, så hur förbereder man sig på det? Det finns egentligen inga genvägar. Det enda som gäller är att bli bättre på de ämnesområden som dyker upp på provet. För att bli det finns det dock en del knep att ta till. Exempelvis finns professionella lärportaler som Hpguiden.se som erbjuder hjälp. Det finns också en del saker man kan göra helt själv.
Bli bättre på de ämnen som tas upp i provet
Eftersom provet är så pass omfattande är det svårt att ge specifika tips på vad man ska studera, men vi kan ända snäva in det någorlunda. Vad som gäller är helt enkelt att man blir bättre på att läsa, räkna och tänka logiskt. Ett bra tips är att ta sig tid att repetera A- och B-kurserna i matematik på gymnasiet, vilket motsvarar vad som numera kallas för matematik 1 och 2. De innehåller i princip all matematik man behöver kunna för att prestera bra på de delarna av högskoleprovet. Utöver det är det en bra idé att träna på att läsa texter på engelska och gärna lite svårare texter på svenska.
Öva på gamla prov
Man kan hitta gamla högskoleprov sedan flera år tillbaka på nätet. Proven ett par år tillbaka publiceras komplett med facit. Bättre sätt att fila på kunskaperna som behövs inför provet finns inte. Kom dock ihåg att det är själva principerna man övar på, inte de specifika frågorna. Frågor som har dykt upp i gamla högskoleprov repeteras aldrig.
Glöm inte bort förberedelserna på själva provdagen
Sist men inte minst kommer förstås förberedelserna på själva provdagen. Man ska självklart ha med sig egen linjal, pennor, suddgummin och en pennvässare. Underskatta inte betydelsen av att ha med sig någonting att äta. Lågt blodsocker kan ställa till det för tankeförmågan mer än man kan tro.
Om man lägger ned lite möda på ovanstående tips och förberedelser har man alla förutsättningar att skriva ett bra högskoleprov. Med det sagt ska man inte glömma att det kommer fler chanser och att de flesta som skriver högskoleprovet gör det flera gånger och vanligtvis förbättrar sina resultat över tid.